Minun tarinani – Elina

Kaksisuuntaiset Ry:n ja JAS Kamerakaupan MASENNUSTA JA MANIAA -projekti esittelee 12 aitoa tarinaa ihmisistä, jotka sairastavat kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Kaksisuuntainen eli bipolaarinen mielialahäiriö on psykiatrinen sairaus, jossa esiintyy vaihtelevasti maanisia, hypomaanisia, masentuneita tai sekamuotoisia sairausjaksoja. Sairausjaksojen välillä voi olla myös oireettomia kausia. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaa noin prosentti suomalaisista. Tässä on Elinan tarina.

Olen 36v ja sairastuin 20v muutettuani kotikaupungistani Riihimäeltä Lahteen opiskelemaan musiikkia ammattikorkeakouluun. Opiskelin musiikkipedagogiikkaa ja opiskelutahti oli todella tiivistä. Jaksoin ensin ihan mahdottomasti kaikkea, juhlin jatkuvasti ja reilun vuoden jälkeen alkoi alamäki. Jaksoin opiskella 3 vuotta ennen kuin paloin lopullisesti loppuun. Jouduin ensimmäiselle osastojaksolleni, jossa vietinkin koko kesän 2006. Aloitin lääkityksen ja terapian, jossa olin 4 vuotta 1-2x viikossa.

Vuonna 2008 olin hieman paremmassa kunnossa ja aloitin kirjastovirkai-
lijaopinnot. Opiskelu kesti 2v ja sen jälkeen kävin töissä Helsingissä. Vointi oli välillä todella huono ja olinkin muutamia pätkiä sairauslomalla. Työsarka kesti 9kk, jonka jälkeen olin 2v työttömänä. Lopetin mielialalääkkeet, tein elämäntapamuutoksen ja sain pois 30kg, jotka olivat tulleet vuosien varrella masennuksen ja lääkkeiden myötä.

Lääkkeettömänä ja innokkaana lähdin 2013 töihin Tikkurilaan puoleksitoista vuodeksi, jonka aikana kävi taas sama juttu kuin opiskellessa. Ensin jaksoin rajattomasti tehdä töitä ja nukuin vain parin tunnin unia ja puolen vuoden päästä alkoi alamäki. Olin sairauslomalla ja osastohoidossa. Jaksoin tehdä töitä vielä jonkin aikaa ja ennen työsuhteen loppumista jäin sairauslomalle.

Oli todella vaikea hyväksyä sitä, että en pärjää työelämässä niin kuin terveet ihmiset edes lääkkeiden avulla. Stressinsietokyky on olematon ja ajaudun itsemurhan partaalle ja sairaalaan. Jopa sähköhoitoa kokeiltiin, mutta ilman tuloksia. Olin yhtäjaksoisesti poissa työelämästä viime vuoteen saakka, jolloin pääsin pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Ei kukaan toivo joutuvansa eläkkeelle 34-vuotiaana, se on traagista. Minun henkeni se kuitenkin pelasti ja sain mielenrauhan pitkän taistelun jälkeen. Harrastan paljon liikuntaa ja saan siitä mielihyvää, olenkin fyysisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan. Balanssi oman mielenterveyden suhteen on kuitenkin hyvin hauras ja vaatii loppuelämän lääkitystä ja oman olon sekä unirytmin seuraamista. Haluaisin sanoa, että tarinallani on onnellinen loppu, mutta en usko kuolevani vanhuuteen. Nyt kuitenkin hetki kerrallaan.

Projektin näyttely tulee kiertämään eri paikoissa loppuvuoden aikana ja kalenterin vuodelle 2021 pääset tilamaan tästä linkistä. Projektin kuvaajana oli Krister Löfroth, kuvauspaikat lahjoitti MAGITO ja Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy, kalenterin ja näyttelykuvat printtasi Color-Kolmio.

Henkilökuntaamme: Kari Lintula

Kari Lintula on ollut JAS Tekniikassa jo 16 vuotta. Hän on ainoa toimistolaiteteknikkomme enimmäkseen kameroihin ja muihin kuvausvälineisiin keskittyvässä huollossamme. Kari on pohjakoulutukseltaan tietotekniikan mekaanikko, mutta vuosien kuluessa on kertynyt monenmoista koulutusta, muun muassa Canonin toimesta.

Karin tavallinen työpäivä kertyy tulostimien, monitoimilaitteiden, skannereiden ja muiden tämän kaltaisten laitteiden kunnostamisesta. Tavallisimmat huoltotyöt ovat mustesuihkulaitteiden tulostuspään ja mustepumppuyksiköiden vaihdot. Kun laitteiden hinnat ovat tippuneet, niin samalla takuun ulkopuoliset korjaukset on vähentyneet.

Parasta työssä on vaihtelevuus. Laitteet ja viat vaihtuvat päivästä päivään ja välillä työhön kuuluu myös asiakkaidenkin tiloissa toimimista.

Työkaverit kuvailevat Karia rauhalliseksi ja analyyttiseksi kaveriksi, joka puhuu asiat asioina. Kari on myös tunnettu ammattitaitonsa lisäksi kattavasta musiikkitietoudestaan ja siitä, että hän on myös innokas jääkiekkomaalivahti. Kari on työyhteisössä erittäin pidetty mies.

Parempia vaihtolaitteita

Kaikki vaihtolaitteemme ovat valtuutetun huoltomme tarkastamia, puhdistamia ja tarvittaessa kunnostamia. Eli siinä vaiheessa kun laite tulee myyntiin on asiakkaalla kaikki olennainen tieto käytettävissään. Meidän onkin helppo myöntää näille tuotteille vähintään kuuden kuukauden takuu. Vaihtolaite meiltä ostettuna on sekä turvallinen, että ekologinen vaihtoehto.

Kameroista tarkistetaan mm valotus, tarkennus, tähyslasi ja peilikotelo. Objektiiveistä tarkistetaan esimerkiksi optinen suorituskyky, automaattitarkennus, vakaaja ja himmentimen toiminta. Lista tarkistettavista asioista onkin todella kattava.

Tutustu vaihtolaitevalikoimaamme TÄSTÄ.

Käytämme vaihtolaitteissamme kuntoluokitusta K1-K5, joka kertoo helposti millaisessa kunnossa tuote on. K5 merkintä tarkoittaa ”vähän käytetty, vähäisiä käytön jälkiä”. Eli tällainen laite ei eroa paljoa ulkopinnoiltaan uudesta vastaavasta. K4 taas on ”normaalisti käytetty, vähäisiä käytön jälkiä”. Tämä kuntoluokitus helpottaa erityisesti niissä tilanteissa, joissa laitetta ei pääse henkilökohtaisesti hypistelemään.

Tällä hetkellä on käynnissä Canon EOS-1D X MkII -kamerarungon lahjakorttikampanja.
Käytetyn Canonin EOS-1D X Mk II lippulaivamallin ostajalle 400€ lahjakortti. Lahjakortin voit käyttää tuoteostoksiin ja huollon palveluihin. Nyt kannattaa olla nopea, sillä käytettyjä runkoja on rajattu määrä liikkeissämme. Kampanja on voimassa 18.3 asti ja tuotteet näet tästä linkistä:
https://www.jaskamerakauppa.fi/…/98-canon-eos-1d-x-mkii…

Minun tarinani – Henna

MASENNUSTA JA MANIAA -projekti tehtiin yhteistyössä Kaksisuuntaiset Ry:n ja JAS Kamerakaupan kesken. Kaiken keskiössä on 12 aitoa tarinaa henkilöistä, jotka sairastavat kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Tässä Hennan tarina.

”Olen saanut virallisen diagnoosin kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön vuoden 2019 loppupuolella, mutta asiaa oli toki tutkittu jo pidemmän aikaa aiemminkin.

Muistan, kuinka törmäsin teini-ikäisenä lehdessä olleeseen artikkeliin ihmisestä, joka sairasti tätä kyseistä sairautta. Silloinen teksti sai minut miettimään, että kuvaus oli ihan kuin omasta elämästäni. Mieltäni on tutkittu vuosien saatossa useaan otteeseen eri tahojen osalta, mutta olen itse jättänyt hoidot kesken oloni parannuttua.

Pitkään ajattelin minulla olevan vain masennusta, joka olisi ohimenevä vaihe elämässäni. Vuosien ajan kipuilin mielialojen aaltoilun kanssa, kunnes 2017 saavutin elämäni syvimmän aallonpohjan ja päätin hakea apua, johon sitoudun täysin. Tiesin, että mikäli en hakisi apua tulisin musertumaan totaalisesti. Mitä pidemmälle hoitojakso eteni, ilmeni todella vahva epäilys kaksisuuntaisesta. Suurin osa elostani oli ollut masennukseen taipuvaa, mutta olin kokenut yhden todella selkeän manian, joten pelkkä masennus ei enää sopinut kuvaan.

Tämän tiedon saaminen oli minulle todella raskasta, tuntui aivan siltä, kuin koko minuus olisi murskattu ja olisin saanut valtavan leiman otsaan, jossa lukee kissankokoisilla kirjaimilla ”HULLU”. Jouduin painimaan ajatuksen kanssa todella pitkään, jotta pystyin itse hyväksymään sairauden olemassaolon sekä sen, ettei se kerro koko totuutta minusta.

Pikkuhiljaa aloin läheisteni tuen avulla tajuamaan, etten ole muuttunut mihinkään, eikä diagnoosi muuta minussa mitään. Heidän kauttaan ymmärsin, että tämä tieto oli hyvin pitkälti selitys, miksi olin voinut monta vuotta niin huonosti. Aloin ymmärtää, että diagnoosi oli avain elämäni normalisoitumiseen, sillä nyt saan oikeanlaista apua ja hoitoa.

Nyt olen 25-vuotias ja tilani on todella stabiili ja tästä kiitos kuuluu mahtavalle psykoterapeutilleni sekä oikeanlaiselle lääkitykselle. Paljon töitä olen joutunut ja joudun jatkossa tekemään itseni kanssa, mutta pitkälle on tultu niistä ajoista, kun koko elämä meinasi kaatua päälle. Matkan varrella on tullut opittua se, että minä en ole sairauteni määrittämä, vaan päätän itse kuka olen ja mitä teen.”

Projektin näyttely tulee kiertämään eri paikoissa loppuvuoden aikana ja kalenterin vuodelle 2021 pääset tilamaan tästä linkistä. Projektin kuvaajana oli Krister Löfroth, kuvauspaikat lahjoitti MAGITO ja Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy, kalenterin ja näyttelykuvat printtasi Color-Kolmio.