Onko kameran tai muun laitteen hankkiminen uutena ympäristöystävällistä? Tämä on hyvä kysymys, mutta vastaukseen vaikuttaa se, miten hyvin siitä pidetään huolta. JAS Tekniikan liiketoiminta on perustunut elinkaariajattelun ympärille jo yli 30 vuoden ajan. Haluamme, että hankkimasi kamera tai objektiivi palvelee käytössäsi mahdollisimman pitkään ja saa parhaassa tapauksessa monta uutta elämää ennen kierrätysjätteeksi päätymistä.
Uusi kamera ja elinkaaren alku
Uuden kameran hankinta on joskus tarpeellista ja välttämätöntä, jotta saisit ottaa uuden tekniikan tuomat mahdollisuudet käyttöösi. JAS Kamerakaupan kameravalikoimassa panostamme laadukkaisiin ja kestäviin tuotteisiin, joilla olisi odotettavissa mahdollisimman pitkä elinkaari. Suosittelemme mielellämme niitä tuotteita, joille on jatkossa myös huolto- ja korjausmahdollisuudet täällä meillä Suomessa. Tämän vuoksi teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Nikonin kanssa, jonka korjaukset ja huollot teemme itse valtuutettuna huoltona.
Kun hankit meiltä laitteen, autamme sinua tarvittaessa sen käyttöönotossa. Tarjoamme tukipalvelua niin valokuvauslaitteiden, kuin Samsung -mobiililaitteidenkin omistajille. Neuvomme, asennamme, huollamme ja tuemme laitteiden käyttöä niin, että saat ostamastasi laitteesta mahdollisimman suuren hyödyn irti. Suosittelemme kamerallesi vuosihuoltoa vähintään kerran vuodessa, jotta laitteesi pysyy hyvässä toimintakunnossa mahdollisimman pitkään.
Korjaamme kamerasi – älä heitä sitä pois
Joskus sattuu vahinko ja kamera tipahtaa lattialle. Näyttöön ilmestyy jokin kummallinen error-teksti tai laite ei enää käynnisty. Tämä tilanne harmittaa varsinkin kesken tärkeiden kuvausten. Mieli tekisi vain heittää kamera kaapin perälle ja ostaa uusi. Jos kuitenkin mietit vielä hetken ja tuot laitteesi meille tarkistettavaksi ja korjattavaksi, saatat pelastaa pienen palan maailmaa.
Me JAS Tekniikalla korjaamme kaikka vikaantuneita valokuvausalan laitteita, sekä Samsung mobiililaitteita. Korjaamme kaikkia merkkejä, mutta vain tiettyjen merkkien takuuhuollot voidaan tehdä täällä meillä kotimaassa. Tämä on asia, jonka suosittelemme huomioimaan jo ostovaiheessa merkkiä valitessa, oli sitten kyse mistä laitteesta tahansa. Laitteen lähettäminen korjattavaksi maailman ääriin erilaisten kuljetusten ja välikäsien kautta ei tue ympäristöä.
JAS Kamerahuollossa työskentelevillä kamerateknikoilla on jokaisella vähintään 14 vuoden kokemus kameroiden korjaamisesta. Henkilökuntaamme koulutetaan jatkuvasti uusimpien laitteiden korjaamiseen ja huoltamiseen. Voit siis luottaa siihen, että kamerasi tai muu laitteesi on meillä osaavissa käsissä.
Toisen käytetty kamera on toiselle kuin uusi
Kun sinä päätät syystä tai toisesta luopua vanhasta kamerastasi, me voimme ottaa sen vaihdossa uuteen tai ostaa suoraan – vaikka rikkinäisenäkin. Kamerahuoltomme kunnostaa, puhdistaa ja tarvittaessa korjaa laitteen huolellisesti. Tämän jälkeen myymme laitteen eteenpäin seuraavalle onnelliselle omistajalle. Näin kamerasi jatkaa elämäänsä jo toiselle kaarelle ja ehkä kolmannelle – ja ties kuinka monelle. Kaikki myymämme käytetyt laitteet ovat omien kamerateknikoidemme huolellisesti tarkastamia, joten tarjoamme niille aina kuuden kuukauden tai jopa vuoden takuun. Näin käytetynkin kameran ostaminen meiltä on aina turvallinen vaihtoehto, jota kannattaa harkita uusia hankintoja pohtiessa.
Kamerasi kierrätys elinkaaren lopussa
Aina ei ole kannattavaa tai mahdollista enää korjata laitetta toimivaksi. Tällöin voit antaa käyttöikänsä päähän tulleen valokuvaus- tai mobiililaitteesi meille kierrätettäväksi veloituksetta ja me huolehdimme siitä, että se tehdään asianmukaisesti. Joitakin laitteen ehjiä osia voi olla vielä mahdollista hyödyntää toisten laitteiden korjaamisessa. Käyttökelvottomat osat toimitamme ympäristöystävällisesti kierrätykseen. Näin vanhan kamerasi raaka-aineet jatkavat kulkuaan edelleen eteenpäin ja mahdollisesti aloittavat taas uuden elinkaaren uuden laitteen muodossa.
Oletko elänyt sitä aikaa, kun kaikki kuvat otettiin kameralla? Nykyään älypuhelin kulkee aina mukana, joten harva enää omistaa kameraa. Jos olet joskus kunnolla innostunut valokuvaamisesta, niin olet varmaan huomannut, ettei puhelimella kuvaaminen kuitenkaan ole ihan sama juttu, kuin kameralla kuvaaminen. Kuvat näyttävät puhelimen näytöllä hyvinkin tarkoilta ja jopa liian täydellisiltä, mutta ehkä siitä silti jotain puuttuu?
Pieni digitaalikamera vastaa aitouden kaipaukseen
Nykynuoret ovat kasvaneet digiajassa, jossa kaikkea voidaan käsitellä, muokata ja tasoitella näyttämään täydelliseltä. Ehkä siitä syystä moni nuori arvostaakin nyt eri tavalla juuri aitoutta. Vanhat digipokkarit ovat kasvattaneet suosiotaan, koska niiden avulla voi kokea jotakin aitoa. Heijastumat, epätarkkuus tai rakeisuus voivat tehdä kuvaan sitä jotakin autenttista ja retroa tunnelmaa, jota ei yliterävöidyistä ja käsitellyistä HDR-kuvista saa. Kun nostaa pienen kompaktikameran käteensä, saattaa moni aikuinenkin tuntea nostalgian kaipauksen.
Digipokkareilla otetuissa kuvissa kiinnostaa autenttisuuden tunne ja epätäydellisyys. Niiden kanssa voi luoda kuviin jotakin sellaista, mihin puhelinkamerat eivät pysty. Pieni kompaktikamera on helppo ottaa mukaan mihin vain ja se herättää kuvaajan luovuuden eri tavalla kuin puhelin.
Hyväkuntoisia käytettyjä digikameroita monissa eri väreissä
Netti on nyt pullollaan vanhoja digipokkareita, mutta vanhan kameran hankinnassa voi olla omat hankaluutensa. Monesta kamerasta akku on saattanut jo hyytyä tai latauspiuha on hukkunut vuosien varrella. JAS Kamerakaupassa myytävänä olevat käytetyt digipokkarit ovat kamerahuoltomme tarkastamia, puhdistamia ja testaamia. Meiltä saat aina testatusti toimivan akun, sekä laturin mukaan kameraasi. Valikoimassamme on paljon erilaisia ja eri värisiä pokkarikameroita, joista voit valita itsellesi sopivimman.
Valikoimastamme löytyy mm. veden- ja iskunkestäviä pokkareita, joita on kiva ottaa mukaan vaikka uimarannalle. Nämä sopivat kivasti myös lapsen ensimmäiseksi kameraksi. Monissa pokkareissa on myös erilaisia valmiita filttereitä, joiden kanssa on hauska säätää kuvien tunnelmaa.
Joulun lähestyessä hiipii taas mieleen tärkeä kysymys: miten voisin parhaiten rakkaimpiani muistaa? Lahjaksi on ihana antaa jotakin, mikä tulee varmasti käyttöön tai joka jättää pysyvän lämpöisen muiston. Päätimme koota muutaman sellaisen lahjaidean tähän blogiin, jotta löytäisit inspiraatiota oman läheisesi joulupakettiin. Vinkeistämme voit löytää sopivan lahjan niin puolisolle, mummolle, isälle, äidille, veljelle kuin lapsellekin.
Ulkona viihtyvälle seikkailijalle lämpimät, mutta näppärät käsineet ovat varma ja mieluinen lahja. Vallerretin valo- ja videokuvaajille suunnittelemat käsineet sopivat kaikkeen sorminäppäryyttä vaativaan ulkoiluun. Valikoimasta löytyy monenlaisia käsineitä niin arktisiin talviolosuhteisiin, kuin välikauden leutoihin keleihin.
Kaikille malleille yhteistä on se, että niistä saa nopeasti sormet näkyviin hanskoja riisumatta. Näin voit helposti säätää kameran asetuksia tai tehdä jotakin muuta tarkempaa työtä. Vallerretin käsineiden valmistuksessa on käytetty laadukkaita materiaaleja, kuten merinovillaa ja ne pitävät kädet myös kuivana kosteammilla keleillä.
Lapsuusmuistot talteen digitaaliseen muotoon
Löytyykö muistojen laatikoista kasa vanhoja diakuvia, negatiiveja tai kotivideoita, joihin on tallennettu lapsuuden hauskimmat hetket? Näitä vanhoja aarteita voi olla hankala katsella, sillä harvalla enää on olemassa siihen tarvittavia laitteita. Kallisarvoinen lahja koko perheelle onkin tuoda nuo tärkeät kuvat ja videot digitoitavaksi.
Kun vanhat muistot siirretään digitaaliseen muotoon, on niitä helpompi katsella nykyajan laitteilla ja ne pysyvät myös paremmin tallessa tuleville sukupolville nähtäväksi. Tarjoamme nyt Black Friday -tarjouksena kaikki digitoinnit -30% alennuksella 17.-30.11.2023. Lue lisää digitoinnista täältä.
Meiltä löytyy myös monenlaisia apuvälineitä vanhojen diakuvien ja negatiivien katseluun, jotta voit helpommin tutkia arkistojasi. Vanhojen valokuvien digitoinnin voi tehdä myös itse tai antaa läheiselle siihen sopivat välineet lahjaksi. Valikoimastamme löydät erilaisia diakuvien ja filminegatiivien digitointiin sopivia tuotteita, joiden avulla saatte muistonne talteen. Tutustu esimerkiksi Kaiserin digitointikittiin, diakuvien katselulaitteeseen ja valopöytään.
Luovalle läheiselle inspiroiva filmikamera
Onko läheiselläsi taiteellista silmää? Voisiko hän innostua luomaan jotakin erityistä filmikameran avulla? Filmille kuvaaminen on ohi kiitävien hetkien ikuistamista aidoimmillaan. Siitä jää käsin kosketeltava muisto, tarina hetkestä, johon voi palata vielä vuosienkin päästä. Se on kuin vastakohta kymmenien itseään toistavien kuvien napsimiselle kännykkäkameralla. Filmikameroita löytyy niin uutena kuin käytettynäkin ja erilaisilla ominaisuuksilla. Mikä sopisi oman rakkaasi käteen parhaiten?
Pikafilmikameralla saat luotua käsinkosketeltavia muistoja nopeasti, sillä kuvat kehittyvät valmiiksi muutamassa minuutissa. Polaroid tai Instax -kuvia on hauska laittaa esille vaikka seinälle tai koota päiväkirjaksi. Pikakameran avulla on ihana ikuistaa vaikkapa vauvan kehitystä tai järjestää juhlissa hauska photobooth. Sen kanssa voi myös taltioida juhlien tunnelmaa ja pyytää vieraitakin ikuistamaan hauskoja hetkiä. Vain luovuus on rajana!
Uusista filmikameroista löytyy erilaisia hauskoja ominaisuuksia, kuten tähtifilttereitä tai kaksi valotusta yhdessä filmiruudussa. Samalla ne ovat yleensä hyvin helppokäyttöisiä, jotta kuka vain voi kuvata filmille onnistuneita otoksia. Uusista filmikameroista voisi löytyä sopiva lahja vaikka nuorisolle, sillä niissä on hauskoja kokeellisia ominaisuuksia, jotka herättävät inspiraation luoda uutta ja hassutella.
Käytetyt vintage-filmikamerat sopivat varsinkin valokuvataiteesta kiinnostuneille taiteilijasieluille. Niissä on nostalgista tunnelmaa, joka houkuttelee taltioimaan ympäröivää maailmaa ja elämää. Mitä jos pyytäisit lahjan saajaa ottamaan itsestäsi vanhan tyylisen mustavalkoisen muotokuvan?
Vintage-filmikameroita löytyy monenlaisia, niin automaattisesti toimivia kuin täysin mekaanisiakin. Mieti onko lahjan saada kiinnostunut oppimaan valokuvauksen tekniikkaa vai haluaako hän keskittyä hetkien ikuistamiseen mahdollisimman helposti. Kysy meiltä apua ja vinkkejä tarvittaessa. Vintage-kamera on ekologinen lahjaidea, sillä se on vanhan tavaran kierrätystä parhaimmillaan. Kaikki myymämme käytetyt filmikamerat ja tarvikkeet ovat kamerahuoltomme putsaamia ja tarvittaessa korjaamia, joten voit ostaa huoletta käytetyn laitteen meiltä.
Tuo luonto lähemmäksi
Luonnosta nauttiminen rentouttaa ja on mukavaa yhteistä tekemistä. Pienten eläinten ja lintujen puuhia on hauska seurailla etäämmältä kunnon kiikarien avulla. Niin aikuiselle kuin lapsillekin maailman tutkiminen kiikarien välityksellä on hyvin mielenkiintoista. Onko läheiselläsi jo kiikarit, joilla tarkkailla näitä luonnon ihmeitä?
Valikoimastamme löytyy sopivat ja laadukkaat kiikarit sekä aikuisille, että perheen pienimmille. Mikäli kotoa löytyy jo kiikarit, mutta ne kaipaavat huoltoa, voit tuoda ne meille kiikareiden vuosihuoltoon tai korjattavaksi. Otamme myös vanhoja kiikareita vaihdossa uusiin.
Valokuvaajalle lahjaksi tarpeellisia tarvikkeita
Onko rakkaasi innokas valokuvaaja? Anna hänelle lahjaksi joku kaunis ja hyödyllinen tarvike, joka helpottaa ja ilostuttaa kuvaamista. Laadukas kamerahihna on kuin kaulakoru, jonka kanssa kameraa on mukavampi kantaa.
Peak Designin kamerahihnat ovat sekä tyylikkäitä, että erittäin näppäriä käyttää, sillä niissä on nopea pituudensäätö. Samalta valmistajalta löytyy myös monia muita huolella suunniteltuja varusteita valokuvaajan työtä helpottamaan.
Artisan & Artist kamerahihnat sopivat muotoilultaan erityisesti filmikuvaajille ja pienten peilittömien kameroiden omistajille. Käsityönä valmistetut, ainutlaatuiset Artisan & Artist -tuotteet ovat mainio lahjaidea tyylitietoiselle kuvaajalle.
Anna lahjan saajan valita itse
Jos lahjan valitseminen tuntuu hankalalta tai haluat varmistaa, ettet osta mitään turhaa, kannattaa harkita lahjakorttia. JAS Kamerakaupan lahjakortin voi käyttää mihin tahansa tuotteeseemme tai palveluumme. Laajan tuotevalikoiman lisäksi sillä voi maksaa esimerkiksi kamerahuollon, digitoinnin, passikuvat, puhelinhuollon tai muun palvelumme.
JAS Kamerakaupan lahjakortin saajalla on siis varaa valita itselleen sopiva tuote tai palvelu. Lähetämme lahjakortin PDF-tiedostona omaan sähköpostiisi, josta sen voi antaa joko digitaalisena tai halutessaan tulostaa. Lahjakorttimme on voimassa vuoden ostopäivästä.
Me autamme myös mielellämme sopivan lahjan valinnassa! Kysy rohkeasti neuvoa, mikäli jokin asia askarruttaa: myynti@jastekniikka.fi / 010 292 3090
Saamme nyt ylpeänä esitellä laadukkaan valokuvaustuotesarjan, joka on saavuttanut jo maailmalla suuren suosion – Artisan & Artist. Tyylikkäät käsityönä valmistetut kamerahihnat ja laukut ovat vihdoin saatavissa myös Suomessa, JAS Kamerakaupassa.
Visuaalisuus ja yksityiskohdat ovat keskeisessä roolissa valokuvaamisessa ja niin myös Artisan & Artist tuotteiden suunnittelussa. Tämä tuotesarja on suunniteltu erityisesti valokuvaajille, jotka arvostavat laadukkaita tarvikkeita. Kameralaukut ja hihnat, jotka valmistetaan huolella valituista materiaaleista käsityönä, ovat täydellinen kumppani niille kuvaajille, jotka haluavat ilmaista omaa taiteellisuuttaan myös valitsemillaan tarvikkeilla.
Tyyliltään Leica kameroille sopivat Artisan & Artist hihnat ja laukut ovat loistava valinta filmikameroille, sekä peilittömille järjestelmäkameroille. Suunnittelun ytimessä on myös toiminnallisuus ja käyttömukavuus. Nämä elegantit kameralaukut ja -hihnat ovat myös käteviä käyttää, mikä tekee niistä todellista arjen luksusta valokuvaajalle.
Meikkilaukuista valokuvaustarvikkeisiin
Artisan & Artist ei ole uusi tulokas alalla, vaan se perustettiin jo vuonna 1991 Kiotossa Japanissa. Alun perin yritys keskittyi valmistamaan laadukkaita meikkilaukkuja ja siveltimiä ammattimeikkitaiteilijoille ja stylisteille. Tuotteet saavuttivat suuren suosion, minkä johdosta Artisan & Artist alkoi pian lanseerata myös tuotesarjoja tavallisille kuluttajille päivittäiseen käyttöön.
2000-luvun alussa Artisan & Artist laajeni tuottamaan myös valokuvaustuotteita. He huomasivat, että meikkitaiteilijoiden ja valokuvaajien tarpeet olivat hyvin pitkälti samoja: molemmat haluavat suojata arvokkaita työvälineitä laadukkailla ja tarkoin suunnitelluilla säilytystuotteilla, unohtamatta tyylikkyyttä ja viimeistelyä. Tämän pohjalta syntyi monipuolinen kameralaukkujen valikoima, johon kuuluu erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia kameralaukkuja ja reppuja.
Nykyään Artisan & Artist valmistaa maailmanlaajuisesti laajan valikoiman korkeatasoisia tuotteita, jotka heijastavat hienostunutta japanilaista designia, sekä perinteistä käsityöläisten ammattitaitoa. Olemme ylpeitä voidessamme nyt tarjota näitä upeita tuotteita myös JAS Kamerakaupassa, ainoana Suomessa.
Hämmentävän kauniita tähtisumuja, värikkäitä kaukaisia galakseja ja kiehtovia maailmankaikkeuden ilmiöitä. Näitä valovuosien päässä olevia kohteita voimme nähdä huolella kuvatuissa astrovalokuvissa. Mutta mitä avaruuden kuvaaminen käytännössä on? Siihen vastaa nyt luontovalokuvaaja Janne Heinonen.
Taivaan ilmiöt ovat kiehtoneet luontokuvaaja Janne Heinosta lapsesta asti. Ennen varsinaista astrokuvaamista hän tykkäsi kuvata tähtitaivasta ja revontulia, mutta mielessä oli aina haave myös upeiden syvätaivaan galaksien ja tähtisumujen ikuistamisesta. Facebookin kautta Janne löysi sitten sattumalta kaksi kokenutta astrokuvaajaa, Jarkko Suomisen ja Santeri Peltolan, jotka kuuluivat tähtitieteelliseen yhdistykseen, Porin karhunvartioihin. Heidän hyvillä neuvoillaan alkoi harrastus, joka nykyään kutsuu aina pimeinä selkeinä öinä tähtitaivaan alle.
Alkuun kokeneiden astrokuvaajien neuvoilla
Janne Heinosella on 40 vuoden kokemus luontokuvaamisesta, mutta avaruuden kuvaaminen oli jotain aivan uutta. Hänen ei tarvinnut opetella itse valokuvaamista, mutta tekniikassa, kuvauskohteiden löytämissä ja kuvan käsittelyssä oli monenlaista opittavaa. Netistä löytyy paljon ohjeita englanniksi, mutta helpointa on tutustua kuvaamiseen jonkun kokeneen astrokuvaajan avulla.
“Suomisen Jarkko opetti minut alkuun puhelimen välityksellä. Jopa kaupan kassajonossa hän jaksoi neuvoa ja opastaa mitä kuuluu missäkin vaiheessa tehdä. Ilman Jarkkoa mulla ei olisi yhtään astrokuvaa edelleenkään”, Janne hymyilee.
Yhdessä Santeri Peltolan kanssa hän kävi katsomassa minkälaista kuvaaminen on käytännössä ja päätti sitten hankkia omat laitteet. Astrokuvaukseen sopivan kameran Janne hankki JAS Kamerakaupasta. Käytettyjen kameroiden valikoimasta löytyi Canon EOS 60D, johon päätettiin tehdä astromodaus. JAS Kamerahuollolla on vuosien kokemus erilaisten ir-modausten tekemisestä, joten oikeanlaisen kameran hankinta kävi helposti.
Lisäksi tärkein työväline astrokuvauksessa on tukeva, tähtikuvaukseen suunniteltu jalusta, joka pitää suuntauksen paikallaan. Useimmat kuvaavat astrokuvia kameran eteen kiinnitetyllä kaukoputkella, joka on melko edullinen hankinta. Jannella oli kuitenkin luontokuvaustaustansa vuoksi jo valmiina Canon EF 400mm f/4 DO IS II USM ja Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS II USM -objektiivit, joten hän kuvaa niillä.
Tarvitaan sisua ja innostusta
Astrokuvia kuvataan Suomessa eniten syyskuusta maaliskuun loppuun, jolloin on pimeimmät yöt. Parhaita kuvia saa aivan pilkkopimeässä, joten kuvaajalta vaaditaan vähän sisukkuutta toimia kuvauspaikalla pelkän otsalampun valossa. Oman jännityksensä astrokuvaamiseen tuo tekniikan ja sääolosuhteiden sovittaminen yhteen. Joskus tekniikka ei kylmänä pakkasyönä toimi kuten toivoisi ja välillä pilvet täyttävät taivaan juuri kun on saanut kuvauskaluston valmiiksi. Jannelta löytyy monia hauskoja muistoja kuvauksissa sattuneista kommelluksista.
“Kerran olin pistämässä kamoja kasaan kylmänä pakkasyönä. Melkein kaikki oli valmiina, kun muistin, että kameran taakse tuleva vastapaino oli jäänyt vielä autoon. Hain sen autosta ja laskin maahan. Jatkoin vielä jalustan pystyttelyä ja sitten piti nostaa maasta se vastapaino. Se olikin sulanut kaksi senttiä jään sisään, kun oli tuotu siihen suoraan lämpimästä autosta. Se oli todella piukassa kiinni, joten jouduin potkimaa, hakkaamaan ja kaivamaan ruuvimeisselillä sitä irti. Kun se lopulta irtosi, oli pohjassa kiinni iso kerros jäätä.”
Kuvauskohteiden löytämiseen on olemassa erilaisia apuvälineitä ja nykyään Jannella on tietokoneessa ohjelma, joka etsii halutun kohteen ja suuntaa jalustan automaattisesti sen perusteella oikein. Jalusta seuraa kuvattavaa kohdetta niin, että kohde pysyy koko ajan näkyvissä. Harrastuksen alussa hän etsi kuvauskohteet manuaalisesti ja se saattoi viedä pitkänkin aikaa.
“Kerran etsin yhtä sydänsumua kaksi tuntia. Tiesin, että se on tuossa, mutta en löytänyt. Kun pääsin kotiin, niin ajattelin kuitenkin katsoa kuvat läpi, että onko niissä mitään. Se oli siinä keskellä kuvaa aivan oikeassa kohdassa. En vain nähnyt sitä siellä kuvaustilanteessa yhdestä valotuksesta”, Janne kertoo.
Useimmiten kuvattava kohde onkin niin kaukana tai himmeä, että sen näkee vasta kameran näytöltä. Valosaastesuotimien avulla voi kuvata vaikka kaupungin keskustassa, mutta sellaista käytettäessä myös osa kuvauskohteen valosta jää pois.
“Kuvasin kerran kotoa parvekkeelta ja koitin puolitoista tuntia saada tähtiä näkyviin. Kiroilin ja ravasin parvekkeen ja olohuoneen väliä. Poikani istui sohvalla ja katseli touhua ihmeissään. Lopulta tajusin ottaa linssinsuojan pois ja johan alkoi tähdet näkymään. Poikani nauroi niin, että meinasi sohvalta pudota! …Olin tottunut kuvaamaan 400mm objektiivilla, johon ei ole linssinsuojaa, mutta tällä kertaa käytössä oli 70-200mm objektiivi”, Janne nauraa.
Onko astrokuva koskaan valmis?
Astrokuvat rakennetaan useasta päällekkäisestä kuvasta. Ideana on ottaa samasta kohteesta suuri määrä kuvia pitkällä valotuksella ja liittää ne sitten yhteen kuvankäsitteyohjelmalla. Se, kuinka monta kuvaa halutaan päällekäin, on täysin taiteilijan päätettävissä. Kuvauskohteet eivät taivaalla muutu, joten samasta kohteesta voi kuvata uusia valotuksia vaikka vielä 10 vuoden päästä.
Janne kertoo, että häneltä voi yhden astrokuvan käsittelyssä kulua vaikka kolme tuntia, kun taas luontokuvan kanssa hänellä menee 5 minuuttia. Kuvan kontrastit ja värit ovat säädettävissä niin monella tavalla, että kestää aikansa löytää omaa silmää miellyttävä lopputulos. Janne käyttää astrokuvien käsittellyyn PixInsightia ja Lightroomia.
Tärkeintä Jannelle on saada ottamistaan kuvista mahdollisimman hyvälaatuisia. Hän on ottanut tavoitteekseen saada jokaiseen ottamaansa kuvaan ainakin 10 tuntia valotusta. Jotkut kuvaajat taas haluavat saada kuvattua mahdollisimman paljon kohteita, jolloin he valottavat kuvia vähemmän aikaa ja saattavat kuvata yön aikana kolmekin eri kohdetta.
Ja kohteethan eivät taivaalta lopu! Harrastuksen aluksi Jannen tavoitteena oli kuvata Andromeda-galaksi ja Orionin tähtisumu. Nämä kaksi ovat ehkä kuvatuimpia kohteita, sillä ne ovat helposti erottuvia ja isoja. Nykyään Janne hakee ideoita kuvauskohteisiinsa esimerkiksi AstroBin-sivustolle muiden kuvaajien lataamista kuvista.
Tähtitaivaan alla tuntee itsensä pieneksi
“Pimeänpelko on astrokuvaajalle hieman haastavaa”, Janne nauraa.
Pimeässä liikkuvat metsän eläimet eivät häntä pelota, vaan ennemminkin hän jännittää, että paikalle ilmestyy yllättäen joku ihminen. Kerran yksin kuvatessaan hänen oli pakko lähteä kesken pois, sillä yhtäkkiä sysipimeässä seistessä tuli vain niin epämiellyttävä olo. Yleensä hänellä onkin aina joku kaveri mukana kuvausreissuilla.
“Istuimme kerran kaverin kanssa yöllä pakettiautossa astrokuvausta tekemässä. Vastapuolen parkkikselle ajoi auto kahden aikaan yöllä pitkät valot päällä. Päätimme ajaa hänen viereen ja kysäistä josko hän voisi sammuttaa ajovalot, jotka häiritsivät kuvauksiamme. Koputin ikkunaan ja selvisi, että kaveri oli keräämässä Pokemoneja. Hän sammutti ajovalot ja me palasimme takaisin kuvauspaikalle. Jatkoimme leffan katselua läppäriltä pimeässä autossa, kun yhtäkkiä sivuikkunaan koputetaan. Samainen kaveri oli siellä. Häntä oli alkanut kiinnostaa meidän kuvaukset ja oli ajatellut tulla katsomaan mitä teemme. Hän kertoi, että oli miettinyt auton takana jonkun aikaa, että miten voisi tulla ikkunaan koputtamaan niin, ettei pelästyttäisi meitä – ikävä kyllä hän epäonnistui siinä täydellisesti.” Janne nauraa.
Astrokuvaamisessa on omat haasteensa, mutta se on myös todella palkitsevaa, kun kuvausreissu onnistuu ja näkee valmiin kuvan kohteesta. On jännittävää ajatella, että kuvat ovat käytönnössä aina menneisyydestä. Kohde, joka näkyy meille nyt tietynlaisena, on todellisuudessa näyttänyt siltä satoja – tuhansia vuosia sitten.
“Voisihan olla, ettei jotain kohdetta enää ole edes olemassa, vaikka täällä kuvaan sitä nyt ihan innoissani. On hienoa olla pimeässä ja seistä tähtitaivaan alla. Pilkkopimeässä näkee niin valtavan määrän tähtiä ja huomaa oman pienuutensa. Olemme vain yksi tosi pieni juttu ja olemme täällä vain ehkä 100 vuotta. Keväisin lehtopöllöt huhuilee ja ketut huutelee metsässä. Sitten kun saa kameran kuvaamaan, niin on kiva fiilis.” Janne hymyilee.
Mitä tarkoittaa ir- ja astromodaus kameralle
Ihmissilmillä ei ole mahdollista nähdä kaikkea ympärillämme vallitsevaa valoa. Valo on sähkömagneettista säteilyä eri taajuuksilla (spektri) ja infrapuna sen sijaan on säteilyä taajuudella jota ihminen ei näe. Tekniikan avulla se voidaan tehdä meille näkyväksi. Järjestelmäkameran kennon edessä on normaalisti suodin, joka suodattaa kennolle menevästä valosta näkymättömät aallonpituudet pois. Näin ottamamme valokuvat näkyvät sellaisena kuin me normaalisti ympäristömme näemme. Kun tämän suodin poistetaan, alkaa kuvissa näkymään myös muut valoaallonpituudet ja ottamamme kuvat näyttävät erilaisilta.
Suotimen poistamisesta on hyötyä monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Yksi niistä on astrovalokuvaus, jossa halutaan saada näkyviin enemmän taivaan kappaleista säteilevää valoa, kuten kaasusumuja ja muita syvätaivaan ilmiöitä. Suotimen poistosta on hyötyä myös esimerkiksi viranomaispuolella rikostutkinnassa, sekä lääketieteellisellä puolella sairaaloissa. Myös maanviljelijät tai metsänomistajat voivat käyttää IR-kuvausta nähdäkseen missä kunnossa metsä tai sato on.
Kun suodin poistetaan kameran kennon edestä, sen tilalle on joissain tapauksissa laitettava korvaava suodin, jotta valo taittuu taas kennolle oikealla tavalla. Tilalle voidaan laittaa kirkas suodin tai vain tiettyjä aallonpituuksia läpäisevä tai poistava suodin. Tarjolla on myös drop-in suotimia, jotka ovat helposti vaihdeltavissa tilanteen ja halutun lopputuloksen mukaan. Suotimen poiston jälkeen kameran automaattitarkennus saattaa olla pielessä. Kameralle tehdään mahdollisuuksien mukaan rungon tarkennuksen säätö, jotta sillä voisi taas tarkentaa automaattitarkennuksella haluamaansa kohteeseen.
Kun kamera on modattu sillä ei voi enää ottaa aivan tavallisia kuvia. Modattavan kameran tulee siis olla sellainen, jonka raaskit uhrata tähän käyttöön. Toisaalta emme välttämättä suosittele tekemään modausta ikivanhaan kameraan, koska sen käyttöikä ja korjausmahdollisuudet saattavat olla tiensä päässä, jolloin erikoismodauksen teettämisestä ei ole sinulle pitkään iloa. Lisäksi kameran on oltava sen verran kestävä, ettei se ota nokkiinsa monen tunnin kuvausreissusta pakkasessa.
Annamme mielellämme lisätietoa astro- ja IR-modaukseen liittyen ja autamme sopivan kameran ja uuden suotimen valinnassa. Vaihtolaite-osastoltamme löytyy myös usein hyviä kamerarunkoja modattavaksi. Ole yhteydessä, niin suunnitellaan sinulle sopiva paketti tai pyydä tarjous haluamastasi modauksesta!
DJI Mini 2on loistava valinta dronekuvausta aloittelevalle tai jo kokeneemmallekin lennättäjälle. Tässä edullisessa hintaluokassa ominaisuuksiltaan täysin poikkeava Mini 2 yhdistää laadukkuuden, helppokäyttöisyyden sekä lentämisen ilon. Yhdellä ja samalla dronella otat laadukkaita kuvia ja videoita maisemista tai harrastuksistasi ja toisinaan voit tarkistaa vaikka katon ja rännit syyslehdistä.
’’Mini kakkosen’’ yksi suurimmista valttikorteista on keveys ja pieni koko. Se on painoltaan vain vaatimattomat 249 grammaa, joten sinun tarvitsee vain rekisteröidä se Traficomin nettisivuilla ja voit unohtaa dronelennättäjän maksulliset verkkotentit. Tärkeimpiä yksityiskohtia ovat isoherkkyys (iso 100-3200), noin 30 minuutin lentoaika, 4K-video, vaakalennossa huippunopeus jopa 16 m/s, objektiivina 24mm kinovastaava f/2.8 sekä 12 megapikselin JPEG tai RAW-kuvat (DNG). Kennon megapikselien määrä saattaa hämätä, varsinkin jos verrataan kalliimman hintaluokan droneihin. 12 megapikselin kenno tuottaa yllättävänkin laadukkaita ja teräviä valokuvia.
Mini 2:n tuottama 4k-video on laadukasta ja miellyttävää katseltavaa. Ympäristön ja esteiden tunnistusta tässä dronessa ei ole, mutta silti esimerkiksi metsässä lentäminen onnistuu helposti pienen koon ansiosta, tietysti varovaisuudella, tarkkaavaisuudella ja harjoittelulla.
Kyseessä on siis edullinen, suorituskykyinen ja näppärä kuvauskopteri, joka kulkee mukana repussa tai takin taskussa, mutta myös pidemmälläkin reissulla vaivattomasti. DJI:n nettisivuilta ladattava lentosovellus on sekin helppokäyttöinen ja selkeä, josta näet koko ajan kopterin kameran reaaliaikaisen näkymän ja muut lentämiseen tarvittavat tiedot ja säädöt. Lisäksi sovelluksella pystyt katselemaan dronella otettuja valokuvia sekä säätämään itse dronen ja myös kameran perussäätöjä.
Lentoonlähtö on nopeaa ja yksinkertaista; kytket sijaintisi päälle matkapuhelimestasi, yhdistät sen ohjaimeen, käynnistät ohjaimen sekä itse dronen, ja alat lentämään.
Teksti ja kuvat: Elmeri Juuti @elmeri.juuti_nature
Olet menossa kuvaamaan kaunista juhlatilaisuutta ja katsot kotona itseäsi peilistä juuri ennen lähtöä. Huolella valittu asu ja uudenkarheat juhlakengät päällä näytät varsin hyvältä. Nappaat kameralaukkusi lattialta ja vilkaiset vielä ohimennen peiliin. Oho! Näyttääpä laukkusi kamalan nuhjuiselta ja epäsiistiltä muutoin tyylikkään ulkomuotosi kanssa. Hieman häpeillen lähdet juhliin, koska ainahan kamerat kuljetetaan tämmöisessä ja töissähän sitä ollaan eikö vain…?
Jos tämä mielikuva tuntuu hieman tutulta ja ajattelet, että tosiaan olisi mukava löytää siistimpi kuljetusväline kamerallesi, suosittelemme ratkaisuksi ONA -kameralaukkua. Kestävä ja huolella valmistettu ONA on tyylikkään kuvaajan varma valinta. Se palvelee hyvin päivittäisilllä kuvausreissuilla, mutta sopii myös paremmaksi kuvauslaukuksi. Valikoima on huiman laaja isoista messenger tyylisistä laukuista reppuihin ja naisellisiin käsilaukkuihin. Mikä niistä palvelisi sinun tarpeitasi parhaiten?
Tarina kameralaukun takana
ONA sai alkunsa yhden naisen halusta luoda kameralaukku, jota kehtaisi kuljettaa mukana kaikkialla. Hänen visionsa oli tarjota tyylitietoisille valokuvaajille laukkuja ja asusteita, jotka täydensivät heidän elämäänsä ja tyyliään. Nimi ONA (lausutaan ō’na) tarkoittaa svahilin kielessä ”tuntea”, ”uskoa” ja ”kokea silmillä”. Tämä on myös aistittavissa näitä upeita laukkuja katsellessa ja laadukkaita materiaaleja tunnustellessa. ONA on nykypäivänä tunnettu laatumerkki, jota käyttävät monet kuuluisatkin valokuvaajat ympäri maailman.
Tuotteiden valmistuksesta
ONA -laukut tehdään kaikki käsityönä ja valmistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota yksityiskohtiin ja laaduntarkkailuun. Tuotteet valmistetaan kokonaan leikkaamattomista raaka-aineista valmiisiin tuotteisiin samassa tehtaassa. Yksittäisen laukun tuottaminen voi vaatia yhteensä jopa 5 tuntia käytännön työtä, johon voi osallistua enintään 15 henkilöä ja vähintään 3 laaduntarkastuspistettä. Laadukkaisiin valmistusmateriaaleihin kiinnitetään myös erityistä huomiota ja esimerkiksi tuotteissa käytettävä nahka on pääosin Italialaista. ONA:n päämaja siaitsee New Yorkissa ja laukkutehdas on Dominikaanisessa tasavallassa. Me JAS kamerakaupassa tuomme ONA -laukut maahan itse ja löydätkin nämä laadukkaat laukut Suomessa vain meidän valikoimastamme (Turun ja Helsingin myymälästä, sekä verkkokaupasta).
ONA:sta on moneksi
ONA -laukku on kestävä ja tyylikäs valinta vuosiksi eteenpäin, sillä laukun materiaali vain paranee vanhetessaan. Vaikka muutoin viihtyisitkin tavallisen kameraukkusi kanssa, silloin kun astelet uuden asiakkaasi toimistolle tekemään ensimmäistä vaikutelmaa tuntuu ONA varmasti oikealta valinnalta kainalossa. Ja kun tykästyt laukkuusi ihan tosissaan voit aivan mainiosti käyttää sitä myös muutenkin kuin vain kameran kuljetuksessa, sillä se sopii niin arkeen kuin juhlaan. Näin joulun alla ONA on myös varma lahjavalinta läheiselle. Ehkä sinä tai läheisesi ansaitsette hieman hemmottelua ONA -laukun muodossa?
Lääkitystä pidetään nykyisin ensisijaisena hoitomuotona kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä. Keskusteluhoidosta taas on hyötyä erityisesti hoidon alkuvaiheessa, kun potilas ei vielä ole sinut oireidensa kanssa. Myös säännöllisten elämäntapojen merkitys sairauden hallinnassa ja hoidon osana on huomattavan suuri. Näiden kolmen asian tasapaino saattaa hyvinkin synnyttää pitkiäkin oireettomia kausia, joita kutsutaan remissioiksi. Kaksisuuntaiset Ry:n ja JAS Kamerakaupan yhteisen MASENNUSTA JA MANIAA -projektin osallistujista Kiia kertoo tässä tarinansa.
”En tule koskaan unohtamaan, mitä tapahtui maanantaina 21.1.2019. Muistan sen sinisen nojatuolin, joka oli sijoitettu 5. kerroksen neljännen huoneen vasempaan nurkkaan. Muistan muiden paikallaolleiden rauhallisen äänensävyn ja sanat, että nyt on aika.
Muistan pukeneeni talvitakin vasta käytävässä päälleni ja kävelin lähimpään apteekkiin hyytävässä viimassa. Kun pääsin kotiin, tiputin vaatteet ja kengät eteisen lattialle. Heitin lääkepaketin keittiön pöydälle ja kävin istumaan lattialle nojaten keittiön kaappiin. Sitten itkin. Itkin tunteja. Maailmaa ympärilläni ei ollut olemassa, minua ei enää ollut olemassa. Kaikki, mihin olin uskonut, tuntui valheelta. Minä tunnuin valheelta! Viiden tunnin kuluttua nousin, hain puhelimen ja soitin vanhemmilleni. Äidin vastatessa sanoin nuo sanat ensimmäistä kertaa: Äiti, tällä on nyt nimi. Mulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja aloitan tänään lääkityksen. En muista keskustelusta mitään, mutta muistan, että molemmat vanhempani itkivät.
En koskaan ajatellut aikojen, jolloin vain makasin eteisen lattialla huutaen, etten kehtaa lähteä yliopistolle, kun olen niin läpeensä huono, olevan osa minua. Ne olivat vain hetkiä, joita kaikki aina välillä kokivat. Nämä hetket olivat vain väistämätön paha, jotta jossain kohtaa saattoi olla taas kivaa. Aloitettuani lääkityksen pelkäsin kuollakseni menettäväni hetket, jolloin maailma oli vain minua varten. Hetket, jolloin seisoin korkeammalla kuin kukaan muu ja sain tehdä mitä vain sillä hetkellä halusin. Hetket, jolloin olin kuolematon. Hetket, jolloin koin sanoinkuvailematonta mielihyvää. Sanomattakin selvää, että näistä hetkistä täytyi luopua ensimmäisenä.
Menettämisen tuskaa ei voi koskaan kuvailla sellaiselle, joka ei sitä ole kokenut. Mikään menetys ei ole yhtä suuri kuin se, jolloin menettää itsensä. Jolloin kaikki, millaiseksi olet itsesi identifioinut, katoaa. Jolloin et aidosti enää tiedä kuka katsoo peilistä takaisin. Jolloin se, jonka kanssa olet aina seissyt maailmaa vastaan, ja joka on aina nostanut sut lopulta taas taivaisiin, on poissa. Näitä tuntemuksia seuraavat väistämättä hetket, jolloin kaipuu entiseen on niin kova, että olet valmis vetämään lääkkeet vessanpöntöstä alas ja haistattamaan koko prosessille paskat, jotta saisit kokea olevasi kaikkivoipa vielä kerran. Se on kuin addiktio, jonka osaksi jokainen solu haluaa vielä kerran päästä.
Irti päästäminen on kuitenkin ainut tapa löytää itsensä uudelleen. Tai oikeastaan löytää itsensä aidosti ensimmäistä kertaa. Olen nyt 31-vuotias ja viettänyt viimeiset kaksi vuotta täysin tuuliajolla sen kanssa, kuka minä oikeastaan olen. Mikä on osa sairauttani ja mikä vain luonteenpiirre. Terapiakin on vasta alussa ja tällä hetkellä tuntuukin, että istun keskellä pyöreää huonetta, jota reunustavat lukemattomat avaamattomat ovet. Päällepäin niistä ei koskaan tiedä, minkä oven takana odottaa vanha demoni valmiina iskemään jälleen, ja minkä oven takaa löytyy jotain hyvää, jonka vuoksi jatkaa taistelua. Tämä on taistelu, joka jokaisen tulee käydä yksin, mutta viimeisen oven takaa löytyy se kaikkein tärkein. Nimittäin se, kuka jää jäljelle, kun sairauden huiput ja laskut on raaputettu pois. Nimittäin minä itse. Vahvempana ja aidompana kuin koskaan ennen.
Projektin näyttely tulee kiertämään eri paikoissa loppuvuoden aikana ja kalenterin vuodelle 2021 pääset tilamaan tästä linkistä. Projektin kuvaajana oli Krister Löfroth, kuvauspaikat lahjoitti MAGITO ja Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy, kalenterin ja näyttelykuvat printtasi Color-Kolmio.
Kun malli liikkuu lujaa ja auringon suuntaa ei voi skeittiradan suhteen valita, on hyvä napauttaa high speed sync päälle salamassa.
Lähtökohta on siis pysäyttää skeittaaja paikalleen. Valon luonne on tässä tarkoitus säilyttää ihan luonnollisena, valaisu ei saa näyttää siltä että valokuvaaja on ollut paikalla. Aurinko paistaa epäedullisesta suunnasta kuvaajan takavasemmalta. Silläkin uhalla, että malli kylpee ristivalossa, on tarpeen piirtää malliin kamerasta katsoen takaoikealta ääriviivaa ja varjon vaalennusta. Tämä valaisu hoidetaan oheisessa kuvassa Jinbein HD-2 salamalla.
HSS:n ansiosta on tässä valotusaika 1/4000 sekuntia, aukko on f7.1 ja isoherkkyys on 1600. HD-2 välähtää täydellä teholla siis kuvaajasta katsoen oikealta kuva-alan reunan ulkopuolelta, eli jo aika kaukaa. Salamaa ohjataan kameran päältä TR-Q7 lähettimellä. Polttoväli on 14 milliä ja kuvaaja on rähmällään maassa.
Kyllähän kieltämättä HSS:n ansiosta on hienoa se, että vaaleimmatkin sävyt taivaaltakin saa mukaan ilman pelkoa puhkipalamisesta. Välähdyksen synkkaaminen vallitsevaan valoon tarvii pari ruutua testiä mm siksi, että valotusajan muuttaminen pari pykälää suuntaan tai toiseen tuntuu heti melkoisesti valotuksessa. Akkusalama ja HSS on todella hyvä yhdistelmä ulkomiljöössä kuvattaessa.
1900-luvun loppupuoliskolla syntyi kaksisuuntaisen mielialahäiriön käsite. Tuhansia vuosia puhuttiin lähinnä maanikoista, kukaties siksi koska levoton ja toisinaan raivoisakin mania on ollut helposti havaittavissa ja siten myös nimettävissä. Vasta paljon myöhemmin on puhuttu maanis-depressiivisistä, mikä ei toki tarkoita etteikö mielialan heittelyä aiheuttava sairaus itsessään olisi esiintynyt ihmiskunnassa ennenkin. Luokittelu vain oli erilaista aikaisemmin. Kaksisuuntaiset Ry ja JAS Kamerakauppa esittelee MASENNUSTA JA MANIAA -projektissaan 12 aitoa elämäntarinaa, joissa yhteistä on henkilöllä oleva kaksisuuntainen mielialahäiriö. Tässä on Jimin tarina.
”Olen Jimi, nelikymppinen tamperelainen. Olen lähtöisin Helsingistä ja käyn pääkaupunkiseudulla suunnilleen kerran kuussa tapaamassa vanhempiani ja joskus myös ystäviäni. Minulle tehtiin 21-vuotiaana aivoleikkaus, jonka seurauksena halvaannuin oikealta puoleltani. Akuutin kuntoutusvaiheen aikana odoteltiin reaktioksi masennusta, mutta siihen meni sitten kuitenkin neljä vuotta. Sitten minun mielialaongelmiani hoidettiin masennuksena melkein kymmenen vuotta ennen kuin minua alettiin hoitaa kaksisuuntaisen mielialahäiriön perusteella. Eli minulla ehti olla ennen oikeaa diagnoosia useita hoitojaksoja psykiatrian poliklinikoilla, joissa hoidettiin masennus aina pois ja sitten olin taas työkykyinen ja tehokas hetken. Välillä oli ajateltu kaksisuuntaisen mielialahäiriön mahdollisuutta, mutta sitä ei pidetty kuitenkaan todennäköisenä, kun ei ollut mitään maanisia ylilyöntejä tapahtunut.
Kun olin aloittanut tradenomiopinnot syksyllä 2013, päätettiin jälleen kerran masennushoitosuhteeni tammikuussa 2014. Silloin osasin jo itse sanoa, että kaikki ei ole kunnossa, mun hommat ”lähtee lapasesta”, teen liikaa, valvon liikaa ja pyysin ettei hoitosuhdetta katkaistaisi. Lääkäri silloin kyseli minulta kysymyksiä, joiden perusteella kirjasi minulle mahdollisen kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja että olin hänen mielestään tuolloin vastaanotolla hypomaaninen. Sitten hän antoi Ketipinor-reseptin minulle kouraan ja toivotti hyvää jatkoa. Hoitosuhdetta ei jatkettu. Näin ”vauhtikauteni” sai siis jatkua ja seuraavan vuoden aikana olinkin saanut aikaiseksi 20 000 euron velat, opintoni täysin solmuun, kihlaukseni purettua ja kaikenlaista muutakin holtitonta oli tullut tehtyä. Sitten kun palasin hoidon piiriin 2015, vaikka en joutunutkaan kiertämään sairaalaosaston kautta, oli kaksisuuntainen mielialahäiriö tullut käytännössä vahvistettua, sain hoitoa tasaavilla lääkkeillä ja aloin muutenkin pikkuhiljaa rauhoittaa elämäntyyliäni. Uskon, että ilman sopivaa lääkitystä en olisi lähtenyt elämäntapojani muuttamaan.
Tämä sairauden puhkeaminen ja hoidon aloittaminen osui myös samoihin aikoihin elämäni toisen tärkeän käännekohdan kanssa. Myönsin itselleni olevani transsukupuolinen ja stressaavani elämästä itselleni väärässä sukupuolessa aivan hirveästi. Sukupuolen korjaushoidot aloitettiin 2015 käydyn tutkimusjakson jälkeen yhteistyössä mielialahäiriön hoidon kanssa 2016 ja vointini on kokonaisvaltaisesti parantunut. On vaikea sanoa, mikä asia on ollut alun perin suurin ongelmani, mutta sillä ei ole enää merkitystäkään.
Nykyään en enää käytä ollenkaan alkoholia tai muitakaan päihteitä, tupakoinninkin lopetin, nukun säännöllisemmin, syön paremmin ja pyrin harrastamaan säännöllistä liikuntaa kuntosalilla pari-kolme kertaa viikossa. Tällä kaikella pääsin jo melkein vuoden ajaksi lääkityksestä täysin eroon, mutta nyt katsellaan taas jotain kevyttä tasaavaa lääkitystä elämää helpottamaan, kun rytmit ovat menneet vähän sekaisin ja kuntosalillakaan en ole saanut käytyä.
Toki toivon, että lääkkeettömyyttä voisi taas jossain vaiheessa yrittää uudelleen, ja että minulla olisi mahdollisuus hallita sairautta vain säännöllisillä ja hyvillä elämäntavoilla sekä katsomalla minkälaisessa seurassa aikaani vietän. Mutta koska tästä ei varsinaisesti parannuta, on hyvin mahdollista, että ellei lääkityksestä tule minulle mitään kummempia sivuvaikutuksia, jatkan sen syömistä ihan varmuuden vuoksi sairausjaksoja ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa.
Olen aloittanut nyt väyläopintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa ja ammatillinen kuntoutus on alkamassa. Työkokeilulla voin vielä varmistaa tämän uuden alan soveltuvuutta itselleni. Iso suunnitelma olisi saada ammattikorkeakoulututkinto kasaan ja päästä vielä työelämään pariksikymmeneksi vuodeksi. Suunnitelmaa pitää kuitenkin toteuttaa maltillisesti, ettei stressi pääse aiheuttamaan uusia pahoja sairausjaksoja ja että oppisin samalla säätelemään myös itse jaksamistani ja työtahtiani paremmin kuin ennen.”
Projektin näyttely tulee kiertämään eri paikoissa loppuvuoden aikana ja kalenterin vuodelle 2021 pääset tilamaan tästä linkistä. Projektin kuvaajana oli Krister Löfroth, kuvauspaikat lahjoitti MAGITO ja Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy, kalenterin ja näyttelykuvat printtasi Color-Kolmio.