Ei vain vuokrastudio…

Tampereella on Studio Empire niminen vuokrastudio. Tosin yritys on malliesimerkki palvelujen laajentamisesta perustoiminnosta myös ihan toisille urille. Palveluihin kuuluvat mm kuvaus- ja äänitysstudion vuokraus, kuvaajien välityspalvelu, verkkokurssien toteutus ja workshopit.


Annika Kartano on pyörittänyt Studio Empireä reilun vuoden.

Huomenna on YouTube-kanavallamme enemmänkin tarinaa Annikasta ja Studio Empirestä!

Mustia siipiä…

Rekvisiitan käytöstä olen montaa mieltä. Jos koko vaatetusta, kuvauspaikkaa, käsittelyä ja kaikkea muutakin ei viedä tarpeeksi pitkälle, on riski, että yksittäiseksi jäänyt rekvisiittaa jää ehkäpä vaisuksi tai jopa luonnottomaksi. Mutta silloin kun rekvisiitta on aitoa ja sopii mallin asusteisiin, niin rekvisiitta voi hyvinkin vahvistaa kuvan viestiä.

Kuvasin Bella von Woflkillin Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:llä. Tosin tiloilta ei tarvittu mitään ihmeellistä, taustana oli käytössä valkoinen seinä joka käsittelyssä katosi kokonaan. Bella on burleskitaiteilija ja hänellä oli mukana esiintymisasujaan, joten näyttävyys oli kunnossa. Innostuin mustista siivistä, joiden ”karvat” sai helposti piirrettyä esiin kovalla valolla.

Huomenna tämän kuvan tekemisestä löytyy enemmän YouTube-kavavallamme, jonne pääset tästä.

Henkilökuntaamme: Marko Ikonen

Marko Ikonen aloitti JAS Kamerakaupassa alkuvuonna 2015. Sitä ennen mies oli töissä Nikonin maahantuojalla, mistä Juha hänet bongasikin. Suuri kiinnostus elektronisiin laitteisiin yleensäkin on ohjaillut Markon ammatinvalintoja, joten valokuvauksen saralle ”eksyminen” ei ollut vahinko.

Marko vastaa Helsingin myymälästämme ja onkin oikea ”jokapaikanhöylä”. Toimenkuva käsittää vaikkapa valikoimien suunnitelua, kampanjointia ja suunnilleen kaikkea, mitä voi kuvitella. Kameroiden huoltaminen lienee ainoa asia, joka ei listaan kuulu. Marko onkin aina ottanut haasteet innolla vastaan, joten eipä ihme että toimenkuva on laajentunut jatkuvasti. Markon mielestä parasta työssä on se, että jokainen päivä on asiakaslähtöinen ja erilainen, joten jokaisessa päivässä on sopivasti piristävää maustetta.

Työkavereiden mielestä Marko on energinen ja innokas, sekä ahkera moniosaaja. Ja huumoriakin löytyy, hommia ei paineta otsa rypyssä. Ja useimpiin kysymyksiin löytyy vastaus ilman googlea. Mannerheimintieltä Helsingistä löydät Markon kun tarvitset uusia välineitä. Tervetuloa!

Vinkkejä Canon-kamerasi puhdistukseen

Kevättä on ilmassa. Aurinko lämmittää ja kirsikkapuut ovat täydessä kukinnossa. Päivittäisillä kävelyillä on houkuttavaa viettää pari minuuttia vain paistatellen kevään tunteessa. Valon ja siitepölyn lisääntyessä saattaa mieleen tulla myös kevätsiivous ja pölyjen pyyhkiminen. Kodin pintojen lisäksi kannattaa myös tarkistaa kuvauskalusto, joka saattaa olla puhdistuksen tarpeessa.


Lian ja pölyn kerääntyminen kameraan on väistämätöntä, vaikka kuinka käyttäisi ja säilyttäisi laitteita huolellisesti. Alla muutamia vinkkejä Canon-kalustosi puhdistukseen kotona.

Suosittelemme, että kotioloissa käytät kameran, objektiivien sekä videokuvausvälineistön ulkopintoja puhdistaessasi mikrokuituliinaa ja lakkapensseliä, tai liikkeessämme myytäviä desinfioivia puhdistustuotteita. Erityisen tarkasti kannattaa puhdistaa ne kohdat, joita kosketaan usein kuten kädensijat, säätimet, silmäsuojus sekä kosketusnäytöt. Objektiivien linssipinnat voi puhdistaa siihen tarkoitetulla puhdistusaineella ja linssipaperilla. Kuten Canonin käyttöoppaissa kerrotaan, älä käytä puhdistusaineita, jotka sisältävät orgaanisia liuottimia kuten tinneriä tai bentseeniä. 

Kuvakenno ja muut laitteiden herkät osat kannattaa poikkeuksetta puhdistuttaa meillä, valtuutetussa Canon-huollossa.

Vinkkejä Canon-kamerasi, objektiivien sekä videokameran omatoimiseen puhdistukseen kotona:

  • Sammuta virta laitteesta ja poista akku/paristot ja kytke virta irti ennen kuin aloitat puhdistuksen.
  • Käytä kertakäyttöhanskoja puhdistaessasi laitteiden pintoja.
  • Käytä apunasi puhdasta ja pehmeää liinaa ja lakkapensseliä Canon-tuotteitasi. Nukattomat tai mikrokuituliinat ovat suositeltuja. Vältä kosteuden joutumista laitteen sisään sekä ohjauspaneelin tai painikkeiden väleihin.
  • Älä suihkuta puhdistusaineita suoraan laitteen pinnoille. Suihkuta sen sijaan puhdistusainetta nukattomalle- tai mikrokuituliinalle ja pyyhi sen jälkeen laitteen ulkopinnat.
  • Vältä ammoniakkia sisältäviä puhdistusaineita puhdistaessasi objektiiveja ja suotimia. Ammoniakki voi aiheuttaa sumentumista akryylin, styreenin ja joidenkin pinnoitteiden kanssa.
  • Pyyhi varovaisesti ylhäältä alaspäin ja yhteen suuntaan puhdistaessasi kosketusnäyttöä tai ohjauspaneelia.
  • Varmista että laitteen ulkopinnat ovat täysin kuivuneet ennen kuin käynnistät laitteen puhdistuksen jälkeen.
  • Heitä kertakäyttöhanskat ja kertakäyttöiset puhdistustuotteet roskiin käytön jälkeen ja pese kätesi.
Tämä kotona suoritettava puhdistus lisää kaluston käyttöikää, mutta optimaalisena puhdistusmetodina, tuotteiden kunnossapidon kannalta, parhaaseen tulokseen pääset teettämällä laitteesi puhdistuksen valtuutetussa Canon-huollossa.


Sen lisäksi, että puhdistamme ja huollamme laitteesi ammattitaidolla, me myös desinfioimme ja puhdistamme kaikki laitteet UVC-valolla. Tämä on erityisen tärkeää tässä erityistilanteessa siitä syystä, että esimerkiksi kamera on usein kasvojen läheisyydessä. Käsien peseminen ja käsidesin käyttö on nyt kuvatessakin voimakkaasti suositeltava asia. Lisäksi kamerakaluston puhtaana pitämisessä tärkeässä roolissa on toistuva kameralaukun sisustan imurointi. Laukussa oleva pöly, kun kerääntyy juurikin siellä kuljetettaviin laitteisiin.

Desinfiointi, kennonpuhdistus ja vuosihuolto ovat palveluitamme, joita kannattaa käyttää säännöllisesti. Pölyttömien kuvien lisäksi kameran puhtaanapito auttaa kameran hyvän kunnon ylläpitämisessä. Teemme kaikki puhdistukset nopeasti ja huoltotilamme ovat optimoituja fototuotteiden laadukkaan huoltamisen lisäksi myös laadukkaisiin puhdistuspalveluihin.

Kun hymy ei riitä – 6 jälkimmäistä kuvaa

Huomenna julkaistavassa YouTube-videossa katsotaan rakennuspalikat kuudesta jälkimmäisestä KUN HYMY EI RIITÄ -näyttelyn kuvasta. Ollaan siis lentävissä tunnelmissa…

Oikeiden mallien löytäminen oli luonnollisesti tämän sarjan kuviin todella tärkeässä roolissa. Kun edellisen sarjan mallien heittäytymiskykyä painotettiin, niin näihin kuviin tarvittiin tietynlaista pitkän ajan kuluessa hankittua taitoa. Yllättävän helposti mallit kuitenkin löytyivät. Tässä toimi ”joku tuntee jonkun” -ketju hyvin. Tässä alla oleva Heidi nappasikin lisäksi kaksi ystäväänsä mukaan kuvauksiin.

MALLI: @heidi.serafia

Halusin näyttelyyn ihan tuoreita kuvia, joten kuvasin jotkut kuvat loppuvuonna 2019 ja suurimman osan alkuvuonna. Aikataulu oli selkeästi liian tiukka ja viimeisten kuvien käsittelyn tein kelloa vastaan. Kuvat printattiin vasta helmikuun puolen välin jälkeen, kun Kuva ja Ääni -messut olivat jo helmikuun lopussa. Pidän deadlineista, mutta turvavaroja pitäisi osata rakentaan enemmän kuin nyt tein.

MALLI: @anstkuliini

Suurimman karhunpalveluksen tein itselleni näiden kuvien osalta taustan kanssa. Taustani oli aivan liian pieni, epätasainen ja valaisin sen läikikkäästi. Käsittelyyn meni liian kauan ja se oli välillä lähes mahdotonta. Kun edes osan taustasta aiotte leikata pois, niin pitäkää huolta, että mallin ja taustan rajapinnassa on kontrastia. Huomisessa videossa näettekin millaisia orginaaliruutuja tuli meikäläiseltä käsiteltäväksi… Elikäs katsotaan huomenna sitten tarkemmin YouTuben puolella…

KUN HYMY EI RIITÄ 4/12

Huomenna tiistaina 27.4. julkaistaan video YouTube-kanavallamme, jossa käyn läpi KUN HYMY EI RIITÄ -näyttelyn kuuden ensimmäisen kuvan tekemistä niin käsittelyn, kuin valaisunkin osalta.

Alla on yksi kuva, joka huomenna puretaan palasiksi. Vaikka tausta on melkoisen yksivärinen ja yksinkertainenkin, on se rakennettu useammasta eri muotoja sisältävästä ruudusta. Yksivärisyys monimuotoisuudella koristeltuna olikin taustan toteutuksen punainen lanka. Katso tarkemmin kuvan eri palasista huomenna YouTubestamme.

MALLI: Päivi Joutila

Blogissamme on julkaistu tähän asti tarinoita aina maanantaisin. Nyt siirrämme päivää eteenpäin, eli tämän jälkeen tiistaisin on aina joku pieni pläjäys tässä osoitteessa.

Kolme salamaa käytössä…

Huomenna julkaistaan taas uutta matskua YouTube-kanavallamme, mutta tässä jo pientä esimakua tulevasta…

Tämän kuvan valaisu on hoidettu kolmella Jinbein DM-3 salamalla. Kahdella on piirretty takaviistosta hunajakennoilla ääriviivat malliin ja pieni irroitus varjopuolen poskeen. Päävalo tulee kuvan vasemmalta puolelta sateenvarjosta ja kuvan oikealla puolella on valkoinen heijastin tasoittamassa mallin varjopuolta.

Kiitos malli Hanna Lehikoinen ja Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy!

Tausta on jostain Budapestin kirkosta otettu lomakuva. Sen lämpimät sävyt toivat automaattisesti hauskan sävyleikin viileämmän värisen mekon kanssa.

Tästä kuvasta ja muustakin löydät huomenna enemmän tarinaa YouTubesta, klikkaamalla tähän pääset kanavallemme!

Lisää valaisudemoja

Viime viikolla aloittamamme YouTube-kanavan suosio on kyllä yllättänyt positiivisesti. Tulemmekin jatkamaan samalla kaavalla, eli joka videossa tehdään aika napakasti joku tietty asia, eikä yritetä ratkaista kaikkia valokuvauksen kysymyksiä kerralla.

Tänään julkaistussa valaisudemossa ollaan liikenteessä vielä kahdella Jinbein DM-3 salamalla. Vaikka olenkin varusteurheilija, on minua aina kiehtonut se, kuin helpolla saa valollista jälkeä. Itse aloitin valokuvauksen opiskelun alkuvuodesta 1994 Matti J Kalevan johdolla Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:ssä. Jo ensimmäisellä lähijaksolla tajusin jotain suurta, nimittäin sen, että valoa voi käyttää hyväkseen muodon luomisesta. Sitä ennen kun käytännössä olin vain ikuistanut jo olemassa olevaa maailmaa ilman, että edes tiedostin omia vaikutusmahdollisuuksiani. Voin rehellisesti sanoa, että sen jälkeen ei mikään ollut enää ennallaan…

Videossa tehdään kaksi kuvaa sinänsä samalla valaisulla, mutta kontrolloidaan taustan tummuutta yksinkertaisesti etäisyydellä taustaan. Tässä taustoista tummempi. MALLI: Hanna Lehikoinen

Tämä valaisu on tehty siis Jinbein DM-3 paketilla ja sen lisäksi käytössä on ollut heijastin, sekä hunajakenno. Pidän tummilla sävyillä leikkimisestä. Esimerkiksi Hannan punaisen mekon varjopuoli irtoaa hiuksen hienosti vaaleammasta taustasta ja valopuoli irtoaa taas taustaa tummempana.

Ensi viikolla tehdään sitten kuva kolmella ja neljällä salamalla, sekä viedään kuvia käsittelynkin osalta selkeästi kauemmas toisistaan. YouTube-videoon pääset TÄSTÄ linkistä.

Aloitimme YouTube-kanavan

Nyt on oikea aika aloittaa YouTube-kanava! Tulemme julkaisemaan napakoita videoita, joissa tsekataan asia tai pari kerrallaan. Tällä kerralla tehtiin kaksi erilaista perusvalaisua kahdella salamalla. Videota pääset katsomaan tästä.

Tässä on toinen kuvista, jonka tekemistä videollamme katsotaan. Kuva on valaistu kahdella salamalla siten, että kuvan vasemmalta puolelta tulee päävalo läpiampuvalla varjolla 45 asteen kulmasta malliin. Toisella salamalla on tasoitettu varjoja kameran suunnasta. Taustan tummuutta on säädetty etäisyydellä taustaan. Videosta löytyy tämän kuvan lisäksi toinen kahden salaman valaisu ja muutakin asiaan kuuluvaa höpinää.

Mallina on Hanna Lehikoinen.

Tällä hetkellä meillä on tarjouksessa Jinbein paketti, joka sisältää 2 kpl DM-3 salamaa, 2 kpl heijastinkupuja, 2 kpl JB-220 jalustaa, heijastavan ja läpiampuvan varjon, sekä TR-Q6 lähettimen. Tämän paketin hinta on 550€ ja tarjous on voimassa 1.6.2020 saakka.

Videon kuvaukset tehtiin Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:ssä, jonka kanssa teemme muutakin yhteistyötä. VVI:n nettisivuille pääset tästä.

KUN HYMY EI RIITÄ 3/12

Tällä kertaa katsomme sarjan kolmatta kuvaa ja pyöritämme ajatusta kuvan eliniästä.

Kuvat ovat lisääntyneet silmissämme räjähdysmäisesti. Aina ruutuaikaa viettäessämme kuvia scrollaantuu täysin jatkuvalla syötöllä. Klikkauskulttuuriin kuuluu senkinlainen omituinen ilmiö, että niihinkin uutisiin, jossa ei ole mitään asiaan liittyvää kuvaa tukitaan joku täysin turha kuvituskuva.

Tämä kuvavirta menee käytännössä suoraan viemäriin. Vain jotkut kuvat saavat meidän vilkaisemaan jotain asiaa pidempään. Ja käytännössä aina silloin on kyseessä kuva, joka herättää meissä jonkun tunteen. Kuva voi mielestämme olla hellyttävä, uhkaavaa tai vaikkapa se saa meidät haluamaan kuvassa olevaa autoa. Ne meissä heränneet tunteet voivat siis olla kovinkin erilaisia. Mutta tosiaan, se että meille syntyy joku tunne nostaa kyseisen kuvan ylös virrasta ja lisää sen elinajanodotetta oleellisesti.

En tiedä onko se lähinnä surkuhupaisaa viisastelua vai totuuteen pohjautuva yleistys, mutta välillä olen ollut huomaavinani, että meillä miehillä on välillä turhankin tekninen suhtautuminen kuvan viestiin.